Loading...
Dr. Barry Sears – izliječite se uz pomoć hrane – Uzivo 24h

Dr. Barry Sears – izliječite se uz pomoć hrane

Loading...

Dr. Barry Sears jedan je od najpoznatijih američkih nutricionista današnjice i vodeći autoritet na polju utjecaja hrane na hormone i zdravlje.

Kao znanstvenik na bostonskom medicinskom fakultetu i na MIT-u, više od trideset godina rada posvetio je istraživanju lipida.

Autor je sedam knjiga koje su samo u SAD-u prodane u preko pet milijuna primjeraka, ne računajući knjige prevedene na 22 strana jezika.

Prekretnica u njegovim istraživanjima dogodila se 1982. godine kad je Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju dodijeljene grupi znanstvenika iz Švedske i Velike Britanije za otkriće kako eikosanoidi, posebna grupa hormona, djeluju na razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, autoimunih bolesti i raka.

Pošto eikosanoidi nastaju isključivo iz masnoća koje konzumiramo, dr. Sears je shvatio kako ove principe možemo primijeniti na hranu i tako postići preciznu kontrolu ovih iznimno moćnih hormona.

Dugogodišnji rad dr. Searsa sa sportašima i bolesnicima sa šećernom bolesti doveo ga je do zaključka da je hrana najmoćniji hormonalni lijek.

Sustav koji je pri tome razvio nazvao je ZONA.

Što je zona?

Zona je program očuvanja zdravlja za cijeli život prehranom i vježbanjem.

To je program modulacije hormona hranom za osiguravanje stabilne razine šećera u krvi, koji je “gorivo” za mozak.

Ovaj program temelji se na biokemiji i genetici čovjeka.

Dr.Sears tvrdi da hrana nije samo izvor kalorija nego i lijek koji usporava starenje, smanjuje prekomjernu masnu masu i rizik od kroničnih bolesti, a povećava mentalne i fizičke sposobnosti.

Već prvim obrokom u zoni stabilizira se šećer u krvi. Rezultat je smanjenje gladi i smanjeni unos hrane.

U roku od četiri dana normalizira se inzulin u krvi, a u roku od dva tjedna kod bolesnika od hipertonije i dijabetesa smanjuje se potreba za lijekovima.

Povišeni ukupni kolesterol, trigliceridi i LDL se smanjuju, a povećava se “dobri kolesterol” HDL.

Postupno se gubi suvišno masno tkivo, usporavaju se procesi starenja, koža izgleda ljepše, a imunitet jača.

Dr. Sears na jednostavan način objašnjava neke od osnovnih procesa u ljudskom tijelu o kojima ovisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni, da li ćemo razviti neku kroničnu bolest ili ne, kako možemo iz stanja bolesti krenuti prema zdravlju, čak i kad su u pitanju tako ozbiljne dijagnoze kao što su srčana bolest, karcinom ili Alzheimerova bolest.

Zapravo, može se bez pretjerivanja reći da ne postoji bolesno stanje u kojem njegove preporuke neće više ili manje pomoći, a ponekad je prihvaćanje njegovih preporuka jedini izbor.

Mnogi, koji ne poznaju njegov rad, spremni su odmahnuti rukom u znak nevjerice s pitanjem: „A zašto onda medicina ne usvoji njegove preporuke, ako je to što on uči toliko djelotvorno?“

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – farmaceutskoj industriji nije u interesu. Ne samo da joj ne nudi mogućnosti za velikim profitima već bi se prije moglo reći da je zona veliki neprijatelj profitima farmaceutske industrije.

Isto tvrde i doktorica Lidija Gajski i dr. Dražen Gorjanski u svojim knjigama.

Prema njima, a nisu u tome jedini, farmaceutskoj industriji nije u interesu da budemo zdravi već da se što duže klatimo unutar sive zone ni bolesti ni zdravlja, da bi imali što širu bazu korisnika njenih proizvoda (namjerno ne kažem lijekova, jer to što oni prodaju najčešće ne liječi) i po mogućnosti što skupljih.

Toplo preporučujem da poslušate radio emisiju “Lijek kao roba” u kojoj govori dr. Gajski, kao i emisiju “Obnova zdravstva” dr. Gorjsnskog.

Ne treba biti mudrac već je dovoljno imati malo zdravog razuma, poštenja i hrabrosti, da bi shvatili da se daleko više može napraviti za poboljšanje zdravlja ljudi kad bi se vjerovalo osobama poput dr. Gajski, dr. Gorjanskog, dr. Srećka Sladoljeva i njima sličnima.

Kad se tome još doda učenje o Zoni dr. Searsa, lako je shvatiti da uz daleko manje novca možemo postići puno bolje zdravstveno stanje.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *